Svenska rallyt

Svenska Rallyt är utan tvekan Sveriges största motortävling, i alla fall om man ser till internationell status. Sedan några år tillbaka heter Svenska Rallyt officiellt Rally Sweden.

svenska rallyt

Första upplagan av Svenska Rallyt kördes redan år 1950, då under namnet Midnattssolsrallyt. Som namnet antyder gick tävlingen på den här tiden på sommaren. Först år 1965 blev tävlingen ett race i vinterväglag.

När en VM-serie i rally instiftades i början av 1970-talet började också det internationella intresset för Svenska rallyt att öka. Sedan dess har Svenska rallyt varit en av tävlingarna i VM-serien, tillika en av de mest fruktade eftersom tävlingen körs på tuffast möjliga underlag i form av små och krokiga skogsvägar vilka dessutom är snö- och isbelagda.

Det tuffa underlaget har gjort att i princip endast svenska och finska förare lyckats vinna Svenska Rallyt. Vid endast tre tillfällen har segraren kommit från andra länder än Sverige och Finland och det i form av Norge som har en seger samt Frankrike som har två segrar.

Flest segrar i Svenska Rallyt har Stig Blomqvist med sju segrar följd av Björn Waldegård och finländaren Marcus Grönholm med vardera fem segrar. Sedan slutet av 1990-talet har för övrigt Svenska Rallyt helt dominerats av finska förare. Sedan år 1998 har hela 13 av 16 segrare kommit från Finland. Senaste gången en svensk vann Svenska Rallyt var år 1997 och då i form av Kenneth Eriksson, vilken även segrade 1995 och 1991.

Årets upplaga var den 62:a i ordningen och gick av stapeln mellan den 5 och 8 februari. Racet bestod av totalt 24 specialsträckor fördelade över 328,4 km. Som segrare stod inte oväntat en finsk förare, nämligen Jari-Matti Latvala som tog hem sin tredje seger i tävlingen.

Bookmark the permalink.