Dragracing

Har du åkt flygplan och tyckt att det är en rätt mäktig känsla vid start då piloten drar i gasreglaget för att få upp den höga fart som krävs för att lyfta den tunga flygplanskroppen? Då är du inte ensam, det är många som tycker om det här med fart. Och visst är det mäktigt med flygplan som kör i den farten, men det finns något annat som är snäppet värre – Dragracing!

Nitrometan

Det finns ett femtontal olika klasser inom dragracing med olika ’mål’, i vissa skall man komma så nära en viss tid tid, i vissa bara köra så snabbt utav helskotta det bara går. Dessutom finns det även klasser som kör bland annat snöskoter och motorcykel.

I de allra snabbaste klasserna använder man ett bränsle som kallas för nitrometan, som vanligen bara benämns som Nitro. I de klasserna går det fort, riktigt fort. I den allra snabbaste klassen som kallas för Top Fuel Dragster så kommer de specialbyggda bilarna upp i hastigheter upp över 500 km i timmen – på mindre än fem sekunder. För strax under fem sekunder är den tid det tar att köra i mål på den 402 meter långa raksträckan som utgör tävlingsbanan vid en dragracingtävling. Efter loppen så svider det i ögonen för åskådarna då den förångade nitrometanen sprids ut mot läktarna.

Bookmark the permalink.